Türkiye Uzay Ajansı Resmen Kuruldu
Uzun zamandır kuruluş çalışmaları devam eden Türkiye Uzay Ajansı resmen kuruldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olacak olan Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezi Ankara olacak. İdari ve mali açıdan özerk olacak olan ajansın kendine özel bir bütçesi olacak.
İHA’nın haberine göre; ajansın görev ve yetkileri;
- Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak.
- Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak. Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
- Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak, BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek.
- Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek.
- Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak.
- Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak.
- Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek.
şeklinde sıralandı.
Peki, optik çalışmalar uzay araştırmalarımızda ne işimize yarar?
Bir disiplin olarak optik, ışığı (ya da x-ışınlarından kızılötesi ve alt dalgaboylarına kadar daha geniş çaplı elektromanyetik radyasyon) anlamak ve manipüle etmektir. Hepimizin, karmaşık bir dünyada hayatta kalmamızı sağlayan, görüntüleme (göz) ve sensör (beyin) sistemimiz vardır. Benzer bir şekilde uzay araçları, Dünya’yı ve Evren’i büyük ölçüde gözlemlemek ve ölçmek için birçok farklı optik görüntüleme ve algılama sistemi kullanır. Optik mühendisliği, herkesin yararı için, optik enstrümanlar geliştirmemizi, üretmemizi, test etmemizi ve bunları verimli bir şekilde kullanmamızı sağlayan bir mühendislik dalıdır. Uyduların, uzaydan güvenilir optik verileri alabilmesi için bu aşamada optik mühendisliği gerekmektedir. Türkiye Uzay Ajansı kuruluşu ile optik alanındaki açık daha fazla göze çarpacak ve dışa olan ihtiyacımız artacaktır. Geliştirilecek yeni nesil uzay araçları için mümkün olan en iyi optik teknolojileri geliştirmek için üniversitelerimizde daha fazla ve kaliteli optik eğitimi vererek kalifiye optik mühendisleri yetiştirmeliyiz. Geç de olsa kurulan Türkiye Uzay Ajansı ile ülkemizdeki ar-ge ve mühendislik faaliyetlerinin hızlanacağına inanıyor ve vatana millete hayırlı olmasını diliyoruz.
Kapak fotoğraf kaynak: Logo henüz belirlenmedi fakat Safa Paksu 2 yıl önceden çalışmalara başlamıştı.